Att bli kattägare


Att skaffa katt är både givande och roligt, de kan flesta hålla med om. Du kommer få en ny familjemedlem som både kommer ge dig skratt och mysiga stunder. Men, kom ihåg att det även innebär en del ansvar att bli kattägare.

Hur ser din vardag ut?

Du bör tänka över hur din vardag ser ut, kommer du att ha tid för ett husdjur? Även om en katt inte riktigt kräver lika mycket tid som en hund så måste du fortfarande ha tid att lägga på din katt. Jobbar du mycket och dessutom har en massa aktiviteter på eftermiddagarna hela veckan så kanske du bör fundera om du verkligen ska skaffa en katt? Har man plats för det så kan det vara en bra idé att skaffa två katter som kan hålla varandra sällskap. Även om två katter kan hålla varandra sällskap så behöver de fortfarande dig. Du bör även tänka på hur din boendesituation ser ut. Katten ska ha tillgång till sin egen plats där den kan sova och vila, den bör även ha något att klösa på eftersom katter genom instinkt vässar sina klor. Är din katt inomhus så måste den ha möjlighet att kunna aktivera och sysselsätta sig.

Raskatt eller inte?

Det kan vara bra att ta en titt på olika raser innan du gör ditt köp så du kan hitta en katt som passar bättre in i ditt liv. En så kallad huskatt är mycket billigare att köpa än en raskatt och saknar stamtavla. Raskatter har över lång tid avlats fram för att få särskilda egenskaper och utseenden. Detta har ibland gått så långt att det har skapat problem såsom andningssvårigheter hos katter med väldigt platta ansikten. Man brukar säga att en raskatter har särskilda egenskaper till exempel att vissa är mer sociala medan andra är mycket lugnare, det kan stämma i vissa fall och andra inte. Katter har i regel så olika personligheter att det blir svårt att kategorisera på det viset.

Kostnader

En katt är i regel billigare att ha än en hund. Men en katt kommer fortfarande med den del utgifter. Du kommer behöva en kattlåda där sanden ska bytas, leksaker, vaccinationer, veterinärbesök och kanske kastrering. Utöver detta så ska katten ha mat av god kvalitet så det inte ställer till med magbesvär. Förutom kattens egna behov så måste du som ägare vara redo på att katten ibland kan bita och klösa på dina saker, vilket i vissa fall kan sluta med onödiga utgifter.