Barnvänliga djur

Att ha djur hemma är vanligt i många barnfamiljer men innan man följer denna väg är det bra att tänka efter exakt vilket djur man vill dela hemmet med. Här tar vi en titt på några djur som passar bra för barnfamiljer.

Fiskar

Fiskar är inte traditionellt vad man tänker på när man talar om husdjur, men så länge små barn inte kan komma åt fiskarna direkt, det vill säga stoppa ned handen i vattnet är absolut ett säkert djur att ha hemma. Det är också bra att hålla koll på fiskfodret så inte barnen matar dem för mycket. Medan det kan vara en storinvestering att köpa allt som krävs för att skaffa fiskar finns det faktiskt billiga akvarium på nätet att hitta. Och man behöver ju inte köpa det allra största heller.

Marsvin

Ett marsvin kan vara väldigt passande första husdjur för barnfamiljer. De är aktiva och riktigt sociala, vilket dock betyder att man minst bör skaffa två. De lever omkring sex år och kan därför växa upp med barnen. Barn kan då lära sig hur det är att ha ett husdjur och då de är ganska lättskötta kan de hjälpa till med detta utan att känna att det blir jobbigt.

Råtta

Råttan har en ganska dåligt rykte som ett skadedjur, men de som föds upp att vara husdjur kan faktiskt bli jättebra husdjur för barn. Råttor är väldigt intelligenta, gillar att leka och är väldigt social. De bildar starka band med sina ägare och kan lära sig ett och annat trick. Nackdelen är att de är ganska kortlivade och få råttor blir ens tre år gammal. En viktig sak att tänka på är att lära barnen att aldrig lyfta dem i svansen. Istället lyfter man dem kring bröstkorgen med ena handen medan man stöttar baken med den andra.