Levande föda eller husdjur äter husdjur?

Du bör vänja din reptil vid att äta döda djur för om du har levande bytesdjur i buren och ormen inte äter dem direkt kan det hända att de biter och skadar ormen. De vanligaste bytesdjuren som man utfodrar med är kycklingar och gnagare.

Både musungar och vuxna gnagare passar bra som föda. Storleken på bytesdjuret beror förstås på hur stor din orm är. När det gäller hur ofta du ska mata din orm beror det på hur gammal den är, storleken och temperaturen. Generellt gäller att en ung orm kan matas en eller två gånger per vecka medan en fullvuxen kan matas en gång per månad eller varannan månad. Om du har flera ormar i ett terrarium ska de matas separat. Tänk också på att en orm som är väldigt hungrig kan bita dig av misstag.

Ormar trivs bäst ensamma och har därför inget behov av kompisar i buren. Angriper andra gör de bara om de är hungriga eller känner sig trängda och blir angripna.

Förbjudet med levande föda

Enligt Jordbruksverket dör levande foderdjur en plågsam död då ormar sväljer sitt byte levande. Detta gäller även sköldpaddor, ödlor och krokodiler och inte bara ormar. Dessa djur kan vänjas vid att inte få levande föda. Vilda boaormar och pytonormar som kramar ihjäl sina byten innan de äter dem kan vänjas vid att de får dött foder. Detta gäller även giftormar som även de dödar sitt byte innan de äter det. Det är alltså förbjudet att mata ormar i fångenskap med levande föda.

Det finns lagar som gäller för personer som föder upp och avlivar foderdjur. Dessa lagar föreskriver bedövnings- och avlivningsmetod som ska användas och för att föda upp bytesdjur i yrkesmässig verksamhet finns det krav på utbildning. Du kan alltså inte ha möss och andra gnagare som husdjur och via dem avla fram föda som du ger levande till din reptil! Om du har andra husdjur hemma måste du tänka på att risken för att de smittas av salmonella är stor eftersom de flesta reptiler bär på smittan.