Udda liv i akvariet

Akvariet är fridfullt att titta på och en fin inredningsdetalj i hemmet. Men du behöver inte köpa de klassiska arterna. Det finns betydligt mer intressanta arter än guldfiskar och guppys.

Räkor

Räkor har blivit en populär art i akvarium eftersom det blir spektakulära färger och de tar mindre plats. Räkfoder är billigt och skötsel är densamma som fiskar, du kan alltså inte låta dem sköta sig själv men de kräver inte mer underhåll än någon annan vattenart. Räkor gillar sällskap av mindre fiskarter och du får chansen att dekorera rikligt med snäckor som de också gillar. De lever i grupp, se till att det alltid finns flera räkor i akvariet. Om några dör borde du ersätta dem med andra. En väldigt positiv sak med sötvattenräkor är att de rengör akvariet, deras föda är nämligen alger, döda fiskar och växter samt överbliven fiskmat.

Sjöstjärnor

Eller så vänder du dig till lugnare arter som lyser upp ett akvarium. Sjöstjärnor rör sig inte speciellt mycket men kommer i fina färger och kan leva ett gott liv i ditt akvarium, förutsatt att det är tillräckligt stort och att du parar ihop den med rätt arter. Sjöstjärnor kan äta gammal fiskmat, det finns varianter som äter endast alger eller de som bökar i sanden och hittar sin näring där. Det är lite svårare att hålla sjöstjärnor vid liv, de kräver rätt förutsättningar för att inte bli uppäten av andra djur eller svälta ihjäl så var noga med ditt val. Sjöstjärnor i det vilda kan bli upp till 35 år gamla.

Ta hand om era djur

Det är viktigt att alla som bor i akvariet trivs, både med akvariet och med varandra. Det kan finnas både fiskar och udda akvariedjur som inte accepterar andra inneboende. Ta reda så mycket som ni kan innan ni köper något nytt till ert akvarium. Så klart så är det trevligt med massor av udda djur som finns tillsammans med vanliga akvariefiskar. Men det är viktigt att de klarar av att leva tillsammans.